moment prosím

Sousedské bydlení (Prodej i Pronájem) a sdílení farmy, spolubydlení či pozemek 30km od Prahy (Slapy)

09.02.2023  Novák Jiří

Zdravím,

máme rozšířenou nabídku pro ty, kteří hledají sousedské/komunitní bydlení v přírodě v dosahu Prahy. Jsme 3 členná rodina a od roku 2017 se v obci Korkyně snažíme o vytvoření cohousingu v různých formách (dva pokusy, různé majetkoprávní uspořádání spoluvlastnictví, ukončeno loni odkoupením podílů odchozích rodin). Vzhledem k milému přijetí od starousedlíků, díky kterému jsme zde doma, jsme jako nejlepší cestu dál zvolili odprodej části nemovitostí a ideálně přistěhování komunitně laděných lidí.

V obci (cca 130 obyvatel) je školka a perfektní dostupnost MHD PID Praha/Sedlčany, 5km škola, obchody, lékaři, Junák, Sokol. V obci stále ještě fungují sousedské vztahy, setkávání (setkání občanů, loučení s létem, společná výsadba aleje a stavba nového OÚ) a výpomoc (pomoc sousedů / dobr. hasičů při bouřkách/požárech, útěku krav…) a místní si zde nepřejí satelitní výstavbu (zablokováno i v územním plánu).

Cca 200m za obcí máme blok pozemků (v kuse 1 ha lesa, 2 ha starý ovocný sad, 7 ha louka/pastvina), kde plánujeme v roce 2023/4 stavět malou farmu a kde nyní dokončujeme vlastní Tiny house. V tuto chvíli máme masné krávy, ovce, drůbež a sad, v plánu jsou včely a akvaponie. Pracujeme z domova, léta jsme aktivní v LETs systémech (BuďSob, Pralets) a jsme otevření různé míře spolupráce. Rádi bychom komunitní vzdělávání (dcera 5let), barter potravin (mléko by bylo super) i služeb (péče o zvířata (krmení)), ale klidně i společné vaření :-). Za práci či peníze nabízíme dlouhodobý pronájem či prodej zemědělské půdy (na pastvinu, políčko, spolupodíl na sadu...) k jakékoliv z následujících bydlících variant.

A jak je možné zde bydlet?

1)       Pronájem pozemku pro maringotku/tinyhouse (do velikosti 1 kontejneru (cca 35m2), na kolech) na zmíněném 10 ha bloku pozemků. Cena se odvíjí od velikosti obydlí, velikosti „soukromého“ pozemku a vzdálenosti od technologií (chcete-li se připojit - vrt, FVE). Více info viz:

http://ekovesnice.cz/1501-pronajem-prostoru-pro-mobilni-obydli-sdileni-farmy-a-spolubydleni-30km-od-prahy-slapy.html

2)       Pronájem či prodej samostatných pozemků:  

Nabízíme možnost pronájmu či prodeje 2 pozemků v Korkyni cca 500m od obce.

Varianta 1: Pozemek cca 5000m2 přímo pod lesem s výhledem na Brdy, západní svah. Letos proběhly pozemkové úpravy a nově k pozemku vede obecní cesta (není ještě fyzicky vybudována!), pěšky dostupné bez problémů, 220m zastávka PID Praha a nejbližší sousední dům. Nejsou zde sítě, probíhá jednání o změně územního plánu na rodinnou zástavbu. Vhodné na soběstačné bydlení (karavan apod…) nebo v dlouhodobějším horizontu (5-10 let) pro stavbu běžného RD. Cena 500,- Kč / m2 (2.500.000 Kč).

Varianta 2: Soubor pozemků cca 20 000 m2 jižní svah, hned pod lesem s výhledem na Brdy (na Drtinovu rozhlednu) se zpevněnou příjezdovou cestou (vede dále k samotám), pod pozemkem je malý potůček, na pozemku je prameniště a přírodní tůňka. 600m zastávka PID Praha a nejbližší sousední dům cca 400m. Nejsou zde sítě, probíhá jednání o změně územního plánu na rodinnou zástavbu. Členitost pozemku umožňuje jak umístění s výborným výhledem, tak umístění skryté mezi skálou a stromy, kam není prakticky odnikud (včetně příjezdové cesty) vidět. Lze vytvořit dostatečné soukromí i pro více rodin. Vhodné na soběstačné bydlení (mobilheim, jurta, slaměnka, karavan apod…) nebo v dlouhodobějším horizontu (5-10 let) pro stavbu běžného RD. Cena 250,- Kč / m2 (cca 5.000.000 Kč).

 

3)       Prodej domu

Prodáváme dům (187m2: 7+1+půda), ve kterém jsme komunitně fungovali 2 rodiny trvale a jedna víkendově (6 dospělých, 4 děti). Další budovy: stáj, stodola, garáž s patrem – možno vybudovat například dílnu, společenskou místnost... Pozemky: 4299m2 (dvůr, zahrada, louka s potokem, plodící stromy – jabloně, ořešák, líska, bez...) Má zde tradici hospodaření a prodej ze dvora (mléko, vejce) a sousedé jsou s tím v pohodě. Dům bude chtít rekonstruovat a upravit dle nároků dané skupiny, ale je dovybavený spotřebiči (indukční sporák, myčka, pračka, sušička) a je obyvatelný ihned. Vhodná je jeho celková rekonstrukce nebo je možné i stržení a výstavba modernější nízkoenergetické novostavby formou „rekonstrukce“.

Cena je nastavená komerční odpovídající lokalitě, občanské vybavenosti, blízkosti Prahy a dálnici (cca 15 km) 9 000 000 Kč.

 

Pro zájemce o větší komunitu se prodává i přímo sousední dům 155m2, udržovaný pozemek 2413m2, 10,5M (tento dům není náš):

https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/rodinny/korkyne-korkyne-/431053148 

 

FOTOGALERIE
Překlad webu
Facebook
Google+
Poslední komentáře
Naše videa na YouTube
Reklama
Časopis Kvalitní život, mediální partner ekovesnice.cz
www.thermosolar.sk
www.naseekonomika.cz
www.dancelab.cz
Prodej stromků s.r.o. - zahradní centrum a ovocná školka Uherský Ostroh
(c)2010 slamenejurty.cz