moment prosím

Soběstačný dům do 0,5mil.kč

09.11.2023místo konání: Brno

Věřím, že svobodné bydlení bez závislosti na inž., obchodních i bankovních sítích si zaslouží každý. Žiji to v co věřím a domy můžete u nás vidět i vyzkoušet. Že skutečně jde postavit krásný malý 40m2 dům pro dva do 150tis. Kč, nebo rodinný a dokonce i nezávislý dům 100m2 do 500tis.Kč. Že jde i byt nebo starý dům upravit na svobodný.

To, že se mnoho materiálu a práce zdražilo nemá na můj styl stavění velký vliv, jelikož minimalizuji nákupy a práci tvořím převážně svépomocí nebo vzájemnou výměnou. Zrealizoval jsem i zajímavější stavby, například jsme fakturovali 30m2 kruhovou stavbu na klíč, tedy včetně práce, dopravy materiálu za 196tis. Kč.

 

 

Nemusíte být ekolog, odborník a ani řemeslník na to, aby jste si dokázali sami navrhnout nezávislé a tedy svobodné řešení bydlení. Když už víte co hledáte, je jednoduché to najít a se stavbou vám poté pomohou firmy a řemeslníci.

 

 

 

Seminář povede: Petr Skořepa

Nemám odborné stavební vzdělání a nemažu med kolem pusy. Vše sám zkouším na vlastní kůži, proto vyprávím spíše z praxe s logikou, humorem a rýpavým nadhledem. Můj přímý přístup některé dráždí. Nemusíte se mnou ve všem souhlasit, o to mne ani nejde, přesto můžete využít typy a zlepšovací návrhy, které výrazně šetří přírodu, práci a vaši peněženku…
Ať jde o  "klasiku"  nebo  "eko". 

Navrhl a postavil jsem již několik zajímavých domů a celou Eko-osadu za minimum peněz a po 16ti letech experimentů jsem přišel na to, že jde o to najít tu správnou rovnováhu a vybrat to nejlepší z každého.  Ať jde o byt nebo dům klasický zděný, hliněný, mobilní, soběstačný, dřevostavbu nebo slamák. A že i různé technologie a tvary (kruhový, hranatý, šestiúhelníkový, hobití, kopulovitý) mají nějaký význam. Vše má své výhody a nevýhody, co a jak si tedy vybrat nebo jak správně kombinovat? 

Domy je možné vidět i vyzkoušet u nás v Eko-osadě


Již 15 let učím ve škole přírodního stavitelství, přes to nejsem extremista na slaměné domy a hlínu. 
Našel jsem příjemnou rovnováhu mezi tvrdým betonem, zdravími materiály a MODERNÍ technologií. Ukáži vám jak si můžete sami pocitově navrhnout a alespoň částečně a z čeho postavit „skutečně efektivní dům“. Který bude velmi dlouhověký, odolný, zdravý a hlavně jednoduchý, krásný a tedy levný. Případně jak upravit váš byt na zdravý a nezávislý. Stačí chtít. 

Rád efektivně využívám prostor a zjednodušuji, nebo stavím postupně po malých částech. Tvoření bez hypotéky znamená změnu myšlení.
Navedu vás na cestu svobody, která ale nevede skrze lákavá pozlátka, plýtvání, konzum a lenivost. Jsem za opravy, údržbové věci, renovaci, selský rozum, pohyb, cvičení a pocitové vnímání.

Napsal a vytvořil jsem dva obsáhlé kurzy, které jsou i ve formě knihy, eknihy a audioknihy:

 

Dvě knihy a online kurzy:

Třeba jako dárek plný inspirace...

 

  1. Kde domov můj - Manuál soběstačnosti  
    (212 stran A4, autor Petr Skořepa) 
    Kniha pomáhá pochopit z čeho všeho lze stavět soběstačné a zdravé domy a jak využívat fyzikální principy na větrání, topení a získávání energie. 

     
  2. Přírodní stavitelství    
    (208 stran A4, autor Petr Skořepa)
    Kniha začíná tvorbou záměru a stavebním zákonem. Poté se věnuje technikám z přírodních materiálů.
         

                                  


 

 

 

Více o Petrovi najdete tu...

 

 

 

Rád vám s humorem předám nasbírané zkušenosti, ukáži vám:

  • Jak jsem postavil malý nízkoenergetický dům pro dva  40m2 s kuchyní, teplou vodou, sprchou za 150tis. Kč. Zelená střecha na stovky let.
  • Co je a jak vyrobit odpařovací lednici, která nepotřebuje elektřinu, vydrží 50 let a proto vám ušetří až 150tis. Kč.
  • Jak postavit levně nezávislý a kvalitní dům na stovky let. Co kolik stojí a kde se dá tolik ušetřit?
  • Jak si sami dokážete levně vyrobit izolační trojskla, nebo lehce upravit stará okna na izolační.
  • Jaký materiál a technologie zvolit, jejich vliv na zdraví a peněženku. Porovnání různých oken, izolačních i konstrukčních systémů.
  • Jak bezpečně recyklovat ze staveb kámen, kvalitní cihly, tašky, dřevo, okna, dveře a jiné…
  • Jak vyrobit mobilní dřevostavbu jako stavebnici pro velké
    18m2 garsonka do 120 tis. Kč, 60m2 2plus1 za 350 tis. Kč. (I pro lesní školky)
  • Rostoucí dům, přistavíte časem dle potřeby.
  • Jak lze postavit soběstačný mobilní dům 60m2 na klíč, nebo 120m2 svépomocí za 1,2mil. Kč.
  • Jednoduchý svobodný efektivní FREEDOME dům 100m2 do 500tis. kč.
  • Jak vyrobit na místě speciální voděodolné hliněné omítky a jak venku ošetřit, aby měli životnost až 80 let.
  • Jak vyrobit speciální substrát na zelenou (zatravněnou) střechu.
  • Jak si intuitivně vybrat vhodný pozemek.
  • Jak dodělat u domu sklep s 6-8st.C a s dveřmi přímo z kuchyně jako spižírnu.
  • U staré stavby jak se elegantně zbavit vlhkosti bez podřezávání domu, nebo jak se zbavit červotoče bez chemie.
  • Jak ze starého domu nebo i bytu udělat nové, zdravé a soběstačné bydlení. Praktická ukázka na našem domě.
  • Jak lze ve městě využít vertikální zahrady, záhony na střechách a Aquaponii – pěstování a chov ryb.
  • Termočlánky na kamnech, které nám vyrábí elektřinu a TUV.
  • Co je fyzikální, solární větrání, případně chlazení bez elektřiny. Přírodní klimatizace, Trombeho stěna.
  • Využití solární energie svépomocí.
  • Jaký záchod vybrat nebo jak splachovat odpadní vodou a tím ušetřit.
  • Cesta z města nebo byt ve městě? Vše má své výhody, stačí si najít svou cestu.
  • Jaké to je z města odejít na venkov. Vlastní zkušenost ze zakládání Eko-osady.
  • Bioarchitektura – jaký tvar místnosti nebo domu zvolit na daný účel
  • Baubiologie – zdravé osvětlení, větrání, vytápění a dostatek záporných aniontů, stínění proti elektromagnetickému smogu.

 

 

 

Víte, že naše domy nebo byty jsou dnes spotřebním zbožím, mívají tzv. „kurvítka“ a proto jsou zároveň i našimi otrokáři, kteří nás nejvíce nutí chodit do práce… abychom si to tzv. „pohodlí“ a luxus mohli dovolit… viz zdarma kniha ke stažení zde:Slobodný otrok“ od Ing. Stanislav Števo, PhD.

Chcete, aby jste Vy, vaše děti a dokonce i vaše vnoučata byli skutečně svobodní, nemuseli 8 a více hodin denně pracovat na živo-bytí, tak postavte nebo změňte starý spotřební dům na svobodný dům. Propojte jej s permakulturní zahradou. A budete se moci více věnovat koníčkům, sportu, zdraví a tvoření.

Dnes se bohužel neučí na odborných školách šetrné stavitelství, udržovatelné domy nebo jak postavit z toho co najdete kolem stavby a jak recyklovat starý, ale kolikrát kvalitnější materiál. Naše pozornost stagnuje na bodě co je třeba nové kupovat, co vyrábí průmysl, spotřeba, plýtvání zdroji a penězi.

Zděné domy se dnes lepí polyuretanem, používají folie a stavební chemii s malou životností. Plastové bezúdržbové věci nelze opravovat a udržovat, proto jsou jich plné skládky a kupují se stále nové. Přitom folie s 3 dírkami jen špendlíkem na 1m2 již nefunguje vůbec, jako by tam tedy žádná nebyla! A co životnost folie, mravenci nebo šikovní řemeslníci?  Moderní okna, dveře, izolace, folie, střešní krytiny mají často mnohem menší životnost, než si myslíme.

Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci, které nic nevydrží a ničí přírodu i naše zdraví !

Někdo vám řekne, že byt je nejekologičtější bydlení, nebo dům s malou zahrádkou vás nezadluží a sám vybízí k zdravějšímu životnímu stylu, pobytu venku a sportu. Druhý vám poví, proč bych měl stavět malý dům za velké peníze, když mohu postavit velký za malé peníze. Třetí říká, že přírodní domy jsou chýše, co nevydrží nebo příliš drahé Eko domy a čtvrtý beton je beton a cihla je cihla. Já si myslím, že je dobré najít rovnováhu a vybrat to nejlepší podle možností pro harmonické, funkční a krásné obydlí.

Nevím jak vy, ale já si nejlépe odpočinu ve svém a bez hypotéky!

Věřím, že informace jak můžeme býti všichni soběstační a nezávislý bez plýtvání je v této době potřebné co nejvíce šířit.

Víte, že obyčejný hospodář před 150ti lety, byl 150x energeticky efektivnější než moderní zemědělec. A dnešní permakulturista, využívající moderní vědomosti je dokonce ještě efektivnější.

Postav dom, zasaď strom je zároveň cesta ke svobodě, nezávislosti a přesně to co potřebujeme pro svůj duchovní i tělesný rozvoj. Aktivní přístup a tvorba přináší léčení nás samotných. Každý muž by měl, ženy rády zdobí a děti, mladí i staří se tím učí i baví.

 

 

 

Vlastní hranice a omezení si tvoříme jen my sami. Seminář bude převážně z pohledu stavitele, tedy plný dosti jednoduchých a praktických postřehů.

 

Jedna z možností je použití přírodních materiálů, které jsou energeticky nenáročné při zpracování a tím cenově výhodné. Například sláma a hlína. Tyto materiály jsou velmi levné, ale podle způsobu jejich použití může prudce narůst pracnost na stavbě a při nevhodném použití zkrátit životnost!

 

Proto si ukážeme stučně jako TIP i stavbu slaměného domku nejvhodnější technikou pro stavbu svépomocí, která šetří čas, řeší problémy s hlodavci, průvzdušností, hořlavostí.

 

 

 

Ahoj Petře,

Nechci zatěžovat zbytečnými řečmi, jen shrnout za sebe brněnský seminář: 5 let na stavební fakultě mi nedalo víc než víkendový seminář, který jsem právě absolvovala. Bez přehánění. Díky.

Z Brna zdraví Vlaďka Janáčková

 

Další reference najdete zde... . A články, diskuse a fotky z našich již mnoha předchozích seminářů najdete zde na strankach v Co nabízíme "Proběhlé akce" a "Příběhy z osady", v  galerii  a nebo na youtube nebo na Facebooku...
 
Místo konání je: 

Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání

pracoviště Rozmarýnek Rozmarýnová 6, 637 00 Brno-Jundrov

www.lipka.cz/rozmarynek

 

Aktuální dopravní spojení můžete získat zde: idos.cz

 

SPOLUJÍZDU si prosím domlouvejte sami zde: http://www.ekovesnice.cz/473-spolujizda.html

 


Začínáme v 10 00 (přijďte prosím dříve) a končíme v 16-17 00.
Poté 17-19 00 jiný kurz "Jak legálně žít i podnikat mimo systém".
Přestávka na oběd bude 12 30-13.30 hod.

 

 

 

Instrukce k akci:

CENA

Doporučený příspěvek

 

2000,-Kč  (80EUR)

 
Příspěvek je uveden na osobu. Ale samozřejmě můžete přispět i méně, například SLEVA 500kč/20€ pro studenty, důchodce, maminky, páry či kdo si poví. A kdo nepotřebuje osobní setkání, tak kurz je i v knize, eknize či audioknize od 500Kč/20€.
Možnost odpracování nebo výměny za vaše služby či výrobky, více zde...
Co sebou
Každému asi týden před seminářem posíláme připomenutí. Pokud neuvidíte e-mail v Doručené poště 5 dnů před konáním, podívejte se do složky Nevyžádaná pošta. Pokud ho tam najdete, označte e-mail jako "Toto není SPAM".
 
Určitě je dobré si vzít něco na sezení pod sebe, deku, polštářek, karimatku, přezůvky, svačinu, psací potřeby.
 
Z kapacitních důvodů není možné s sebou brát rodinné příslušníky ani jiné lidi neúčastnící se kurzu. Pokud chcete vzít nějaké své mazlíčky, tak to oznamte předem!
Ubytování

Kdo bude chtít přespávat, se domluvte s Lipkou a jedině ve vlastním spacáku. K dispozici sprcha.


Strava

Na tomto bohužel    NEPOSKYTUJEME.

nejbližší možnost teplého jídla je v Jundrově u mostu v restauraci Na Piavě (http://www.napiave.cz/cs/kontakt.html)  a kousek vedle u křižovatky restaurace Arka(http://www.restaurantarka.cz/stranka/kontakt). A na Optátové ulici pizzerie Don Antonio https://www.donantonio.cz/

 
Příspěvek

 

Pro rezervaci místa nám prosím pošlete zálohu 500Kč/20€.

 

Jako variabilní symbol uveďte VS, který vám přijde na email po odeslání přihlášky. Další instrukce, včetně českého a slovenského účtu pro platby v Kč nebo EUR najdete též v informačním emailu. Děkujeme.

V případě nemoci nebo jiného závažného důvodu jsme vděčni za včasné informování a přesuneme vás na jiný termín. Zbylé příspěvky na místě.

Pořádá občanské sdružení Ekovesnice z.s.

 

Přihlásit se můžete zde:    ZDE...

 

 

 

FOTOGALERIE

INFO: K tomuto článku není možno přidávat komentáře.

Překlad webu
Facebook
Google+
Poslední komentáře
Naše videa na YouTube
Reklama
Časopis Kvalitní život, mediální partner ekovesnice.cz
www.thermosolar.sk
www.naseekonomika.cz
www.dancelab.cz
Prodej stromků s.r.o. - zahradní centrum a ovocná školka Uherský Ostroh
(c)2010 slamenejurty.cz