moment prosím

Přírodní materiály - základ i doplněk bydlení

15.01.2024  

Přírodní bydlení není jen pro ty, kteří si splnili svůj sen o bydlení ve slaměném nebo jiném ekologickém domě. Každý, kdo se chce přičinit na postupném ozdravování našeho životního prostředí nebo kdo chce žít zdravější a plnohodnotnější život v sepětí s přírodou, může změnit svůj životní styl a zvolit si přírodní bydlení. I malé změny mohou zásadním způsobem ovlivnit naše okolí, a především mohou ovlivnit nás.

 

 

 

Pokud se rozhodnete pro eko­bydlení, máte několik možností. Asi nejrozšířenější variantou je slaměný dům s hliněnou omítkou. Slaměné balíky se používají jako velice účinná izolace nebo rovnou ve své stlačené variantě panelů jako nosný materiál. Kromě slámy se pak ke stavbě využívají i další přírodní materiály jako dřevo nebo bambus, popřípadě některé recykláty. Slaměné a hliněné domy jsou nejen ekologické řešení bydlení. Po ekonomické stránce je při správném navržení i jejich provoz výrazně ekonomičtější. Takový dům může být dokonce i energeticky soběstačný. Nehledě na to, že pořizovací náklady bývají oproti alternativě běžného stavitelství zhruba desetinové, obzvlášť v případě, že se jako mnozí rozhodnete pro stavbu svépomocí. Bydlení v eko­domě s sebou totiž nese i jistý životní přístup, nadšení do života. Například společná rodinná výstavba vlastního bydlení může být nezapomenutlenou vzpomínkou, stmelující zkušeností i začátkem spokojeného bydlení Vaší rodiny.

 

 

 

už žijete v eko­domě nebo ne, měli byste při výběru předmětů, které do svého života začleníte, vždy v první řadě zohledňovat materiál, z něhož jsou vyrobeny. Dáte­li vždy před umělými přednost přírodním materiálům, učiníte tak první krok správným směrem.

Ze dřeva, kamene, keramiky, kovu, skla nebo z přírodní tkaniny ­ každý výrobek má svou přírodní alternativu!

 

 

Ze zón Vašeho soukromého prostoru, které jsou pro Vaši spokojenost zásadní, jsou nejdůležitější zóny relaxační. Místům, kde dobíjíme energii, izolujeme se před světem a trávíme čas nikým nerušeni se svými blízkými, stojí za to věnovat zvláštní pozornost. Pokud si chcete pořídit pohovku, lenošku, křesílko a nebo především celou postel z přírodních materiálů, měli byste zvážit koupi futonu (nejfuton.cz/)   Futony jsou matrace inspirované tradiční japonskou kulturou a jsou vyráběny z přírodních materiálů jako jsou bavlna, vlna, kokos, latex nebo koňské žíně  (nejfuton.cz/33-futony-bavlna-vlna).  

 

 

Oproti tradičním japonským futonům nabízejí mnoho variant tvrdosti a lze je ušít v jakémkoli tvaru i rozměru. Stylovým a praktickým doplňkem jsou pak podložky pod futon z rýžových stébel plněné slámou, takzvané tatami (nejfuton.cz/postel-futon/116-asijsky-nabytek.html#.VR0os-FPUZw ). Různým skládáním tatami a futonů lze vytvořit prostor na spaní, pohovku či kompletní relaxační zónu. Tu lze doplnit napříkladmeditačními polštařky (nejfuton.cz/polstare/79-zafu.html#.VR0o1uFPUZw ) vhodnými i pro případ, že hostíte více hostů najednou. Pokud máte rádi klasické spaní, zvolte zkrátka v kombinaci s futonem dřevěný rám postele a získáte vzdušné přírodní spaní (nejfuton.cz/7-postel-futon ).

 

 

 

Bydlení zařízené přírodními materiály je vhodné pro každého ­ vyladění interiéru nezávadnými materiály může být posledním i prvním krokem ke zdravějšímu životnímu stylu.

 

FOTOGALERIE

INFO: K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře. Přidat komentář.

Překlad webu
Facebook
Google+
Poslední komentáře
Naše videa na YouTube
Reklama
Časopis Kvalitní život, mediální partner ekovesnice.cz
www.thermosolar.sk
www.naseekonomika.cz
www.dancelab.cz
Prodej stromků s.r.o. - zahradní centrum a ovocná školka Uherský Ostroh
(c)2010 slamenejurty.cz